De rozentuin is een multifunctioneel buurtinitiatief van Ons Cascadepark. In 2014 zijn de hoofdlijnen door bewoners in samenwerking met de gemeente aangelegd en is er een start gemaakt met de organisatie van leuke buurtactiviteiten in de rozentuin. De rozentuin wordt nu al gebruikt voor picknicks, het tentoonstellen van kunst, het kweken van groenten en bloemen en om lekker in te spelen. De rozentuin is toegankelijk voor iedereen die van genieten houdt!

Ontwerp Rozentuin

Ontwerp rozentuin

Het verhaal achter de rozentuin

In januari 2014 hield een grote rozenkwekerij in Almere Buiten op te bestaan. Alle 30.000 rozenstruiken in pot zouden worden vernietigd. Via Ons Cascadepark kwamen buurtbewoners met het idee om een rozentuin in het park aan te leggen. Met toestemming van de rozenkweker heeft een groep bewoners uit Almere Poort zich met man en macht ingezet om de (10 jaar oude) rozen een tweede leven in het Cascadepark te geven.

De gemeente omarmde dit spontane initiatief en maakte de grond plantklaar. Bewoners reden heen en weer met aanhangers en een vrachtwagen en brachten in totaal 3000 rozen naar het Cascadepark. De struiken kwamen uit de kas en stonden midden in de winter compleet in bloem en blad ineens buiten in de kou . Gelukkig was de milde winter de rozen goed gezind en hebben ze het allemaal overleefd.

Heel wat uurtjes gingen er in het planten van de rozen. Mirjam Dijkstra, een enthousiaste buurvrouw had een aansprekend ontwerp getekend met speelse vormen. Eind april waren alle rozen geplant en na een uitbundige eerste bloei in mei wisten we dat het project was geslaagd.

Meedoen?
Hard aan het werk in de rozentuin

Hard aan het werk in de rozentuin

Omdat de rozentuin een bewonersinitiatief is onderhouden we hem als bewoners zelf. Elke eerste vrijdag van de maand komen we van 11.00 tot 12.00 samen om klusjes in de rozentuin te doen. Wat we precies doen verschilt per keer. Gelukkig valt de hoeveelheid werk reuze mee omdat we bij de aanleg in 2014 op alle grote open delen van de tuin anti-worteldoel en houtsnippers hebben aangebracht! En als er weinig onderhouden hoeft te worden zoals in de winter, dan maken we een gezellig kampvuurtje, drinken we iets lekkers en brainstormen we over leuke ideeën. Kortom, het is altijd gezellig.

Kunst

Buurtkunstenares Mira Ticheler ontwierp een prachtig bankje voor in het hart van de rozentuin. Tijdens burendag werd het bankje samen met buurtbewoners gebouwd. Het tweede bankje is inmiddels ook in aanbouw en met goede hoop verwachten we in 2015 maar liefst 3 kunstzinnige bankjes in de rozentuin te hebben staan!

Er is nog veel meer ruimte voor kunst in de rozentuin, beeldend kunstenares Marloes Gijsbers stelt in het voorjaar van 2015 beelden beschikbaar voor in de driehoekvakken van de rozentuin. Ook andere kunst is van harte welkom!

Picknicken & natuurlijk spelen

Ruimte voor een heerlijke picknick of om lekker te ravotten is er genoeg in de rozentuin. Er is een kleine kampvuurplaats met een driepoot om boven het vuur te koken. In 2014 is er een begin gemaakt met een speelhut van wilgentakken. We zijn nog op zoek naar een gulle gever voor 2 mooie picknickbanken.

De rozenmoestuin

Moestuincoach Marije Buiter is samen met de kinderdagverblijven in de buurt gestart met de aanleg van een bescheiden groente en bloementuin in de vierkante vakken van de rozentuin. In 2014 werden er volop aardappels gerooid en bloeiden de goudsbloemen en zonnebloemen uitbundig. Voor 2015 is er een plan voor het kweken van verschillende groente –en ook fruitsoorten gebaseerd op de principes van permacultuur.