Het klokhuis, in het hartje van het Cascadepark, is ontworpen door kinderen en bedoeld voor kinderen. De roze taart, zoals het klokhuis ook wel word genoemd, is een educatief gebouw waar kinderen van alles kunnen leren over bouwen, wonen en duurzaamheid. Het is een icoon voor Almere Poort. 

Ontstaan van het Klokhuis

In 2010 schreef het tv-programma ‘Het Klokhuis’ ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan, een prijsvraag uit voor kinderen om mee te ontwerpen aan een echt Klokhuis-huis. De prijsvraag kende verschillende thema’s die onderdeel zouden worden van het huis: Slapen, spelen, wonen, wassen en plassen en ook de buitenkant was een apart onderdeel. Totaal kwamen er 2000 knutselwerken en tekeningen binnen! Veel kinderen hadden als vanzelfsprekend de aspecten klimaat en milieu in hun ontwerpen verwerkt en zonnepanelen en windmolens kamen in veel ontwerpen terug.

In totaal zijn 5 winnende ontwerpen gekozen (1 per thema). De winnaars: Thijs van den Berg, Niels Visser, Nick Dikkers, Zita en Naomi Swagten en Anouk Noortman. Hoofdarchitect Jord den Hollander begeleidde de jonge architecten in het verdere ontwerpproces en heeft alles samengevoegd tot een definitief ontwerp. Totaal werden in het Klokhuis 16.000 ton staal en 400 bouten verwerkt.

Het Klokhuis vroeg aan gemeente Almere of het gebouw een plekje kon krijgen in het nieuwste stadsdeel Almere Poort. Voormalig wethouder Adri Duivesteijn was enthousiast en onderzocht met architectuurcentrum Casla de mogelijkheden. Uiteindelijk werd in het Cascadepark een geschikte plek gevonden. Nuon en Vitens hielpen mee bij de realisatie, Raedthuys leverde de windmolen en Desso sponsorde het blauwe kunstgras.

8 juni 2011 werd het klokhuis feestelijk geopend door prinses Maxima. Klik op onderstaande links om het filmpje van de opening te bekijken.

Uitzending opening Klokhuis 8 juni 2011

Uitzendingen bouw Klokhuis-huis NPO

Bewoners van het Klokhuis

Architectuurcentrum Casla adopteerde het klokhuis onder de naam KinderCasla en hiermee was het eerste kinderarchitectuurcentrum van Nederland geboren. Tot de zomer van 2014 organiseerde KinderCasla regelmatig leuke en leerzame workshops op het gebied van bouwen en duurzaamheid voor kinderen onder begeleiding van buurman Tim en buurvrouw Vallery. Vanaf september 2014 is Stichting Stad & Natuur de bewoner van het Klokhuis.

Klokhuis - Stad & Natuur - Cascadepark Almere Poort