Labyrint - De Schone Poort - Cascadepark Almere PoortHet labyrint in het Cascadepark is een bijzondere plek. Een plek waar je tot bezinning kan komen, maar ook een plek om samen te werken. Samen een moestuin onderhouden is een leuke gezellige bezigheid en tegelijkertijd een perfecte manier om andere mensen uit de buurt te leren kennen. Elke zaterdag van 09:30 tot 11:30 is Klazien aanwezig om met andere vrijwilligers samen te komen. Er zijn verschillende activiteiten van zaai- en oogstfeesten tot mediatie- en moestuinworkshops.

Door een schenking van Ymere en vele enthousiaste helpende vrijwilligers hebben we in het cascadepark een labyrint aangelegd. De vorm is geïnspireerd op het Labyrint van Chartres. Door de combinatie met een moestuin ontstond een uniek ontwerp. De scheiding tussen de paden wordt gevormd door moestuinbedden. Het pad is zo breed dat het labyrint rolstoeltoegankelijk is, daardoor zijn er wel minder omgangen dan in Chartres. Een overeenkomst met Chartres die niet meteen zal opvallen is de toegangsweg. Die ligt op 43° Noord Oost.

Een wandeling door het labyrint mag je dus associëren met de meditatie in een kloostertuin. In de gejaagde moderne samenleving is het moeilijk om ruimte te maken voor stilte en bezinning. Het lopen van een labyrint is een vorm van loopmeditatie. In tegenstelling tot een doolhof, kun je in een labyrint niet verdwalen. Als je het labyrint in gaat, laat je de aardse beslommeringen achter je en je opent jezelf voor nieuwe indrukken. Je loopt individueel en in je eigen tempo. Tegen de achtergrond van die traditie zullen we van tijd tot tijd in het labyrint een workshop geven over labyrintmeditatie.

De moestuin heeft verschillende bedden met fruit. Denk aan aardbeien, frambozen en verschillende bessoorten. En groenten zoals koolsoorten, bonen, uien en pompoenen. Maar ook bloemen en vaste planten. Elk jaar wordt er een nieuw plantplan bedacht om de tuin zo mooi mogelijk te maken. Ieder zijn mening wordt gewaardeerd en een gezamenlijk plan van gemaakt. Dit jaar wordt de tuin verblijdt met fruitbomen.